Ugradnja gasa

Tečni naftni gas TNG koji ima međunarodnu trgovačku oznaku LPG (Liguefied petroleum gas) je tečna bezbojna smjesa propana (C3H8) i butana (C4H10) u približnom odnosu 50:50 i viših ugljovodonika - etana i propilena. Pri atmosferskom pritisku i temperaturi oko 20 stepeni celzija se nalazi u gasovitom stanju. Kad malo povećamo pritisak, plin pređe u tečno stanje pa je tako pogodan za skladištenje u čeličnom spremniku.


Uticaj autogasa na rad motora

Autogas zbog svojih karakteristika ima povoljan uticaj na rad motora: 

  • tiši i mirniji rad motora
  • vijek trajanja motora povećava se za oko 35%
  • potpuno sagorijevanje smjese plin-zrak u cilindrima motora ne dovodi do gubitka goriva u izduvnim gasovima
  • veća trajnost ulja u motoru (duže vremena zadržava vlastite karakteristike, jer se ne razgrađuje s benzinom)
  • ne dopušta stvaranje korozije koja nastaje prisustvom aditiva koji se dodaju benzinu radi poboljšanja njegovih osobina
  • udvostručuje se vijek katalizatora i lambda sonde
  • čišći izduni gasovi

Vrste sistema

Karburatorski sistemi ubrizgavanja 

TNG u tečnom stanju izlazi iz rezervoara preko multiventila (koji preko spoljašnjeg punjenja služi i za punjenje TNG-a) i kreće se u motor putem jedne cijevi na kojoj se nalazi elektroventil koji omogućava prelaz gasa samo sa upaljenim motorom i prekidačem na poziciji gasa. U motoru se nalazi isparivač gdje TNG ulazi i trpi smanjenje pritiska koji ga dovodi u gasovito stanje. Od isparivača TNG stiže u mješač vazduh/gorivo koji se nalazi u usisnom kolektoru i obavlja funkciju doziranja smese u optimalnoj mjeri u trenucima vece potrošnje i emisije izduvnih gasova, te doziranja smjese gasa proporcionalno sa zahtjevima rada motora predstavljena podpritiskom koji se stvara u raspoređivanju smjese.

Monopoint sistemi
TNG u tečnom stanju izlazi iz rezervoara preko multiventila (koji preko spoljašnjeg punjenja služi i za punjenje TNG-a) i usmjerava se u motor putem jedne cijevi na kojoj se nalazi elektroventil TNG koji omogućava prelaz gasa samo kad je motor upaljen i sa prekidačem pozicioniranim na gas. U motoru se nalazi isparivač gdje TNG ulazi i trpi redukciju pritiska koja ga dovodi u gasovito stanje, od reduktora TNG sustiže mješac vazduh/gorivo koji se nalazi na usisnoj grani i obavlja funkciju doziranja optimalne smjese u terminima vožnje, potrošnje i emisije izduvnih gasova, te doziranja smjese gasa proporcionalno zahtjevima rada motora predstavljena podpritiskom koji se stvara u raspoređivanju smjese. Prekidač/indikator između ostalih funkcija omogućava pokretanje uvek na benzin sa automatskim prelazom na gas putem aktiviranja elektroventila Start-Petrol i time omogućava selekciju goriva u željenom trenutku, te vizualizira količinu TNG-a u rezervoaru. Za vreme rada na gas elektronički emulator (ili kablovi za prekid rada ubrizgivača) prekida dovod benzina u motor, dok za vreme rada na benzin odvod smese TNG-a u motor je prekinut elektroventilom TNG-a.


Sekvencijalno direktno ubrizgavanje / SEKVENT/

Sekvencijalni sistem je po svojoj suštini sistem direktnog ubrizgavanja TNG u cilindre motora. Sistem se sastoji od ECU (Electronic Control Unit), atomajzera, velikog broja senzora i na kraju plinskih brizgaljki. Uređaj koristi signale sa motora na kojem je ugrađen (broj obrtaja, temperatura, stanje izduvnih gasova, vreme ubrizgavanja i momenat ubrizgavanja za svaki cilindar posebno) i sopstvene parametre (temperatura, pritisak i količina TNG u rezervoaru). Sve ulazne parametre kalkuliše ECU u realnom vremenu i određuje količinu TNG koja će biti ubrizgana u svaki cilindar motora. Na taj način se postiže najoptimalnije moguće iskorištenje snage motora u odnosu na potrošnju TNG. S obzirom na svoje karakteristike sekvencijalni uređaj predstavlja revoluciju u oblasti konverzije motora za korištenje TNG i jedino moguće rješenje za savremene motore koji imaju sve više plastičnih dijelova. Ovo zbog toga što ugradnjom starijih sistema i neizbežnom pojavom povratnog plamena, plastični dijelovi pucaju a motori trpe teške havarije.
Osnovne prednosti ovog uređaja nad ostalima su:
• maksimalno iskorišcenje TNG
• održanje performansi motora u odnosu na benzin
• visoka rezistentnost sistema na povratni plamen i zbog toga jedino ovaj sistem besprijekorno funkcioniše na motorima poslednje generacije
• male dimenzije svih kompononenti sistema
• izuzetno visoka pouzdanost u radu
• prilagodljivost svim motorima, te mogućnost programiranja i dijagnostike putem računara
• potpuna automatizovanost sistema

LPG u dizel vozilima
 
Naše dugogodišnje iskustvo u autogas industriji sada smo usmjerili i prema tržištu na kome dominiraju vozila sa dizel motorima koji do sada nisu bili u fokusu interesovanja kada je u pitanju ugradnja autogasa (LPG). U zavisnosti od godine proizvodnje i ishabanosti, dizel motori sagore oko 75% dizela dok se ostatak izbaci preko izduvnog sistema u atmosferu, a dio ostane u motoru kao čađ. Autogasni sistem za dizel motore omogućava kontrolisano ubrizgavanje malih količina tečnog naftnog gasa (LPG) u motor putem sistema usisavanja vazduha oplemenjujući proces sagorijevanja dizela u cilindrima i rezultirajući potpunim sagorijevanjem do 99%. Tečni naftni gas visokog pritiska konvertuje se u reduktoru u gas niskog pritiska i u gasovitom stanju se ubrizgava u motor uz pomoć gasnih dizni koje kontroliše procesor. Dozirana količina gasa prolazi kroz crijevo u usisni sistem vazduha, gdje se pravi smješa vazduha i gasa. Procesor svo vrijeme kontroliše obrtaje motora, položaj papučice gasa, pritisak u motoru i na osnovu toga reguliše otvaranje gasnih dizni. Sa mapom ubrizgavanja možemo odrediti idealnu količinu gasa u datom momentu.
Sistem posjeduje prekidač za uključenje i isključenje koji se montira u kabini kao i zaštitni mehanizam koji štiti motor od pregrevanja. Posebno treba naglasiti da je gasni sistem potpuno nezavistan i ne zahtjeva nikakve modifikacije na dizel motoru. U slučaju nestanka gasa ili u slučaju kvara na gasnom sistemu motor automatski nastavlja rad na dizel.

Ugradnjom gasnog uredjaja u dizel motore ostvaruje se:
• ušteda u novcu od 10% do 25%
• povećanje snage motora do 30%
• povećanje obrtnog momenta
• smanjenje štetnih izduvnih gasova
• eliminacije čađi iz izduvnog sistema
• smanjenje habanja i duži vijek trajanja motora, turbine, katalizatora i filteraGeneralni smo zastupnici i serviseri AC STAG sistema, a koristimo i tehnologije ostalih poznatih  svjetskih proizvođača LPG sistema.

Adresa

Aerodromska 6a
(preko puta Restorana Barka)        
71123 Istočno Sarajevo

Kontakt

Tel: +387 65 979 357
Email: njegosradovic@gmail.com 

Radno vrijeme

Radni dani od 8-17h
Subota (svaka druga) od 8-14h
Nedjeljom ne radimo

HTML Builder